Google
 

23 July 2012

selamat berpuasa dan pertama kali berbuka bersama suami ku

dah masuk hari ketiga berpuasa baru nak ucapkan "selamat berpuasa" pada korang semua...

aku masih lagi berpuasa hingga ke hari ini ...masih lagi kuat nak berpuasa dan baru kejap tadi sesaja nak timbang berat badan sekali dah turun 2kg ko ..jadinya berat aku tinggal 50kg je skarang ...dari 52 kg minggu lepas....cepat eh dalam seminggu turun 2kilo ..hepi nyeee...

harap bertambah turun lagi berat badan ni walaupun ada gak yang extra sana sini lelemak sume..tu takpe pakai krim halia tetiap hari nanti okla...huhuhu...

dah melalut pulak dari nak bagi ucapan posa pegi ke berat badan pulak ...

hari first posa aku ok je sebab aku cuti sabtu ,suami je yang kerja halfday ...jadi ambik kesempatan bergolek golek sementara nak tunggu waktu masak petangnya nanti...aku start masak kul 4 petang..yelah first day kan nak masak kuihlah ,nak fikir lauk apa lagi ,walaupun dah plan dari kelmarin nanti berbuka nak makan apa tapi tetap nak fikir yang paling bestttt...haha..padahal masak pun ala ala je...

akhirnya terciptalah tomyam special untuk suami yang rekues dari sebelum posa lagi ...pas tu aku buat sayur timun cina goreng...ngan kuih agar agar merah ..air teh 'o'..tak buat pun air ais ..yelah sebab takut nanti tak larat nak posa keesokan harinya..jadi senang pilih air yang tak berais je... param pun tak tinjau lagi( pasar ramadhan)...

dan lagi satu tahun ni adalah first time aku berbuka puasa bersama suami ...sejak kami berkahwin...huhuhu....kenapa ? sebab tetiap tahun dia slalu amik part time job antar nasi beriani pak ndak untuk dijual di pasar ramadhan kat shah alam nun..dan yang best tetiap minggu mesti nak ikut asben naik lori hantar makanan pas tu mesti dapat nasi beriani free..tahun ni tak merasalah nasi beriani pak ndak tu..sedap oooo...sebab tahun ni ada masalah ngan lori pulak ..lori dah hilang jadi segala mak nek job di bulan puasa ni adalah tertangguh ...takpe rezeki ada dimana mana okies....


*hari ni dah plan nak buka posa ngan sambal sotong ..tadi dah kuarkan dari peti ais..kalo beku nanti tak sempat nak masak pulak kang...

6 comments:

IntaNBerliaN said...

selamat berpuasa jugak :-)

|| NaFiRaa || said...

Pergghhh.. Zura tak ssmpat masak lg.. Weken hari tu gi shopping... Balim shopping dh tak larat nak masak dh.
sudahnye beli je kt bazar..

mama qistina said...

samalah selamat berpuasa...terima kasih datang sini lagi...

mama qistina said...

kami tak soping lagi ...sekali skala la zura nak masak kat umah pun ...taim cuti cuti ..

izan mama mia said...

salam ramadhan n salam kenal...folo cni..

Fariz Reza said...

Assalamualaikum (^_^) datang follow blog ni. Follower yang ke- 267 .

Nanti jikalau ade kelapangan , awak tinggalkan jejak link blog awak di sini ya Exchange link

nanti saya dapat Blogwalking awak selalu (^_^)

Hope dapat jadi rakan yang sejati dalam blogger ni ya , kita gunakan peluang ini sebaiknya untuk mengeratkan lagi hubungan antara 2 blogger (^^_)
Salam perkenalan ; ) sekali lagi dari Fariz Reza .

From: Fariz Reza [Dot] Com