Google
 

08 November 2010

jeruk mangga

ada ke sesape yang suka makan jeruk jeruk ni...aku ...auwwwww....nyilu gigi mak nyahh...teringat masa zaman kecik kecik dulu ...mak aku suka pergi pasar malam jadi sebagai budak budak.... pantang orang tua tanya nak apa... barang yang feberet tu mesti gula-gula ,keropok ataupun jeruk yang dah siap bungkus dalam plastik tu...jadi aku punya pilihan tentulah buah jeruk ...tak kisahlah buah apapun janji jeruk ....

nak dijadikan cerita aku ni seorang yang tamak....kerana tak nak syer dengan adik beradik aku pulun makan sorang-sorang last-last aku jadi sesak napas terus takleh nak bercakap...aku bagitau kat mak tapi mak tak panik pun ....mungkin dia dah tahu benda tu jadi sekejap je.....jadi sejak dari hari tulah aku terus serik nak makan jeruk banyak-banyak.... jadi fobia sampai sekarang....setakat mangga muda oklah sikit tu pun tak banyak ....tapi oleh kerana sang suami yang sangat suka makan jeruk jeruk ni aku gigih nak buat sendiri .....

 

okeh kita mulakan sekarang ye...mula -mula dapatkan buah mangga muda...kalau susah sangat pegi je pasar malam ...kalau takde jugak korang pegilah mintak kat tuan umah yang ada pokok mangga tu...buah mangga tu belah dua atau belah empat....sebelum tu basuhlah dulu buah tu.....aku buat ni untuk 6 biji buah mangga...


 yang kedua pulak letakkan mangga tu dalam balang ....gula dalam 6 sudu besar nak letak lebih pun tak pe..... garam dalam 1 sudu besar dan cuka setengah cawan atau tak nak masam letak sikit je...cuka untuk buat buah tu jadi jeruk....dan akhir sekali letak air masak sampai melepasi mangga tu....


pas dah siap korang biarkan mangga tu dalam balang dua tiga hari pas tu boleh lah makan .....
kalau nak kuning letak je pewarna...tapi tak eloklah, biarkan je natural cam tu...barulah ori....ok itu saja resipi untuk hari ini...kalau sesape yang teringin nak makan jeruk tu bolehlah mencubanya ...selamat mencuba....

10 comments:

EiJa ZaQuaN said...

aduii..kecur liur tgk jeruk mangga ni..sedapnye kalo dpt terus makan ni..huk3..

mama qistina said...

eija: silalah mencuba yer....kalau tak puas hati pun tak per sendiri yang buat...ye takkk...

diana said...

mak saya kata buat jeruk ni ada gula khas dia..
betul ke?
saya da tanya kat kedai2 runcit kat alor star..
kata nye tak boleh jual gula tu..
salah disisi undang2..
macam tak percaya je..

|| NaFiRaa || said...

wahhhh.. sedapnye!! sekarang nih selalu makan mangga muda jek.. tak berani sgt nak makan jeruk.. tapi kalo buat sendirik macam ok jek kan~

mama qistina said...

diana:saya tibai gula pasir jek...janji manis pas tu agak agak menjadi sikit...oklah tu...

mama qistina said...

nafira:leh aje kalau nak cuba...cuka tu letak sikit je...awak kan peknen...tak elok untuk baby yang baru nak membesar tu....

kakyon said...

kecur air liur akak..:)

mama qistina said...

kakyon:kalau dapat makan memang sedap...tapi nyilu tak tahan la..

Jieda said...

alahai..my peberet.terus kecur.mangga yang buat sendiri lagi sedap berbanding beli kat kedai.

mama qistina said...

jieda: kalau ada masa try ar buat...lagipun boleh tahan lama...tak rugi...