Google
 

09 December 2010

pergi zoo negara pulak

ni tengah meggila nak hupdate sebab dah malas nak simpan lelama gambar tu sume...pas tu nak balas dendam sebab komputer gile kena virus...pas tu line yang asyik asyik jemmmmm...ngalahkan jalan kat luar sana tu,....hah hambik ko...hari ahad yang lepas sebenarnya bulan lepas punya ,tengok gile lama kan...anak buah asben datang kl sebab dah dapat keje ngan abag dia..alih alih  tak sampai dua hari keje nak balik katanya tak larat sebab kerja shift ...jadi dia nak soh paksu dia antar balik...pepagi buta dah bangun sume sebab nak kejar ke stesen putra nak naik bas balik ganu ...taim ni dah pukul sepuluh lebih kot...dak wani dah naik bas kami tak tahu mana nak pegi yelah hari minggu jalan lengang tak hingat...terus ajak laki aku gi mydin jalan tar sebab selalu taim pergi tak pernah dapat masuk susah nak parking kat sana...pas dah habis buat lawatan ke tapak kawasan ....dah tak tahu nak kemana...takkan nak balik umah sambung tido..atau  lepak kat umah sampai lebam ohh noo...jadi aku terus bagi cadangan kat asben jom kita ke zoo nak tak? ok je asben aku ...nasib aku dah stanby sume barang anak lam beg sebab dah bajet mesti takkan patah balik umah punyalah...

masa kat umah lagi yang kiri tu anak sedara ...yang kanan tu mak sedara nya... tak kenai udah...

jadi kita pun ketempat yang dituju....ZOO NEGARA...



 wazup wazzzzupp....ibu tukang kebun zoo dengan anaknya ....ni koleksi topi yang ketiga aku ada...tiap kali pegi memana mesti carik topi ni dulu nak beli...bajet akulah pelancong yang datang dari luar nogori...hahaha..



waktu sampai pun dah tengahari dahlah nak hujan ...pewut pun dah lapar memandangkan kat dalam tak de tempat yang best nak benti makan jadi singgah je memana tempat yang jual makanan ...kami masuk kat tempat ni nama WILD ...apa yang wild tatau ...mungkinkah ada singa atau sang harimau yang menanti anda ketika anda sedang mengorder makanan ...tatau jugak.... ngam ngam dah makan separuh hujan turun dengan lebatnya.....nasib sekejap je kalau tak rugi duit tiket aku takleh tengok menate kat situ.....



nate ni nama red bull kot...ko tengok lah badan dia yang berketul ketul tu haiishhhh kalau dapat buat korban ari tu mau dua biji kampung makan baru habis daging dia kenn....besar sangat...
aha nilah dia cik abang red bull...ganas tak...



kita kat akuarium giant....banyak ikan kat dalam tu ...mungkin ikan air tawar je kot nampak cam ada ikan patin ...emmmm masak gulai lomak pun sodap eh...masa ni kami nak tengok show singa laut...show tu start pukul 3 petang setiap hari ...ntahlah lupa plak...owhhh tiket masuk rm 20 hengget sorang ye...kalau nak masuk dalam tempat serangga tambah rm 5 hengget lagi asben bayar rm 20 punya je..ko nak tengok serangga kat umah aku banyak gak....meh rm 5 hikhikhik....



lek ar dulu ...show lambat lagi nih...kita cop tempat duduk lu...sekejap je pas tu ko tengok berduyun owang masuk ...kan cuti sekolah ...ramai le owang yang oiii....



tadaaa....tu dia singa laut yang kiut miut tu bukan yang botak tu...layan show dari singa laut memang kagum habis ....siap bole tepuk tangan lagi tu...selingan tu ada gak hewan yang lain ..kalau tak bosan lah ko tengok meka berdua tu je ....



tiga sahabat...ni kura kura gergasi...ada yang tak kenai ka...



ni abang gajah...tengok gading dia....panjang kan ....teruja tengok hewan dari dekat...pernah dengar cite gajah tido kat jambatan tasik banding tak....tapi alhamdulilah sepanjang aku lalu kat jambatan tu tak pernah lagi terserempak ngan gajah ni...takut oooo...kalau kat zoo takpe...dia jauh...



cer ko tengok laki aku ....pegang orang utan dengan tiga jari saja..ko mampu....apa motip dia aku pun tatau ....



muka orang utan tangan manusia...apa kessss....amazing....dua dua pulak cam terkejut beruk tengok apa ntah...



sejuk je mata memandang ...masa ni dah petang pun sehari suntuk kami kat situ memang puas hati...sampai puteri pun tak larat senyum lagi...



ko tengok gajah tu tengah wat apa ...taim aku sampai situ sampailah aku dah bosan tengok gajah tu meka ni asyik membuang je...pas tu pulak ramai pulak yang melangut kat situ tengok gajah tu membuang ....



cik adik yang comei....mau pigi mana...comei ooo dorang ni rasa cam nak picit picit je...nasib dok dalam cermin ..



dah habis dah waktu kerja acik tukang kebun lawatan seharian ke zoo negara...muka hepi + teruja+ penat...sementara tengah cuti sekolah ni sesuai sangatlah kalau nak bawak anak anak gi ke zoo negara ni...sekurang kurangnya boleh habiskan masa terluang dengan famili tersayang....


sekian kisah dari mak budak yang tatau buat karangan ...

4 comments:

|| NaFiRaa || said...

hehehe.. puteri belom boleh cakap lagi.. kalo dh boleh cakap macam My anis.. konfem mulut pon penat nak menjawab soklan2 berantai dia... x pernah lagi bawah My anis pi zoo.. nanti nak try gak masuk skali..

mama qistina said...

nafira: haha soalan berantai...yelahkan sekali boleh cakap nanti penat nak menjawab soalan dia tu lebih dari penat berjalan ...try ar pegi siokkkk sangat...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

salam mama Qistina, budak2 memang suka pergi zoo tengok binatang.nanti siap nak bawa balik ler pulak.

mama qistina said...

Be Simple Beb :nasib lah bawak baby je..kalau pandai jalan sambil cakap-cakap ...gitulah jadinya ye...